🗓 جمعه ۱۴۰۳/۳/۱۸
🎤 به گزارش حسین دشتی،دبیر بنیاد غدیر شهر بنک،شهرستان کنگان،استان بوشهر
📜 سلسله جلسات آموزشی نهج البلاغه 📜
📗 مدرس: دکتر حاج اکبر رمضانی
💠چهل و هفتمین جلسه از سلسله مباحث در محضر نهج البلاغه بعد از نماز مغرب و عشاء در مسجد امام حسن مجتبی”ع” شهر بنک، شهرستان کنگان برگزار گردید.
📚خلاصه مباحث:
🔻در جلسه گذشته از حوادث دوران خلافت خلیفه سوم و اتفاقات و دلایل منجر به کشته شدن وی سخن گفتیم. در این جلسه به شروع خلافت امام علی (ع) و جنگهای دوران خلافت ایشان می پردازیم.
📚 ابتدا می فرماید: فما راعني إلّا و الناس كعرف الضّبع إليّ ينثالون عليّ من كل جانب”
🔻یعنی چیزی مرا نگران نساخت مگر اینکه دیدم ناگهان مردم همچون یالهای انبوه پرپشت کفتار به سوی من روی آوردند. این شور در رفت و آمد و انبوه مردمی که گروه گروه از هر سو برای بیعت پرشور و بی سابقه به در خانه علی (ع) می آمدند؛ باعث ترس و وحشت و نگرانی حضرت شده بود. نگرانی از دو موضوع بود:
🔻یکی اینکه بعدا بدخواهان بگویند همین گروه کشندگان عثمان، بیعت کنندگان با علی هستند پس علی پشت پرده قتل عثمان بوده است.
🔻نگرانی دوم نیز با توجه به شناخت از روحیات این مردم، می دانست که پس از سرد شدن احساساتشان، خیلی ها روش و منش او را تاب نیاورده و عهدشکنی خواهند کرد.
📚 “حتّى لقد وطئ الحسنان و شقّ عطفاي مجتمعين حولي كربيضة الغنم”. این انبوهی جمعیت به حدی بود که حسن و حسین(ع) زیر دست و پا پایمال شدند و ردایم از دو سو پاره شد. و اینها همه در حالی بود که مردم همانند گوسفندانی گرگ زده که از شدت ترس دور چوپان جمع می شوند؛ اطراف من جمع شده بودند.
🔻ترسیم آن ازدحام را با سه جمله بیان کرده؛ اول پایمال شدن حسن و حسین با آنکه بیش از سی سال داشتند و جوانان برومند بودند اما به دلیل محافظت از جان وی در تنگنای شدید بودند. دوم پاره شدن لباسش و سوم شور و هیاهو و غلغله مانند گوسفندانی که به شدت ترسیده اند.
💠 “فلمّا نهضت بالأمر نكثت طائفة و مرقت أخرى و قسط آخرون”. هنگامی که به خلافت قیام کردم؛ جمعی پیمان خود را شکستند. گروهی به بهانه های واهی از دین خدا بیرون پریدند. و دسته دیگری راه ظلم و طغیان را پیش گرفتند. این قسمت اشاره به سه گروه دارد:
🔻اول ناکثین یا همان پیمان شکنان که طلحه و زبیر سردمدار آنها بوده و عایشه یکی از همسران پیامبر را نیز فریب داده و با خود همراه کردند و جنگ جمل را راه انداختند و به گواه تاریخ، بیش از هفده هزار نفر از مسلمانان را به کشتن دادند.
🔻دوم گروه مارقین همان خوارج بودند که افرادی بسیار خشکه مقدس، افراطی، متعصب و لجوج بوده و خود را مسلمان تر از علی می دانستند آنها جنگ نهروان را رقم زدند که چهارهزار نفر بودند و طبق پیش بینی علی(ع)، همگی آنها بجز تعداد نه نفر کشته شدند.
🔻سوم گروه بعدی مورد اشاره نیز قاسطین یعنی ستمگران هستند. اشاره به معاویه و عمرو بن عاص و یاران آنها دارد. ظلم پیشگانی که بر خلیفه بر حق شوریدند و تعداد زیادی از مسلمانان را کشتند و در لحظه مغلوب شدن قطعی نیز، با نیرنگ، قرآنها را بر سر نیزه کردند.
💠 “كأنّهم لم يسمعوا كلام الله يقول: تلك الدار الآخرة نجعلها للّذين لا يريدون علوّا في الأرض و لا فسادا و العاقبة للمتّقين”.
🔻انگار این سخن خدای تعالی را نشنیده بودند که می فرماید: سرای آخرت را تنها برای کسانی قرار می دهیم که نه خواهان برتری جویی و استکبار در روی زمین اند و نه طالب فساد. و عاقبت نیک از آن پرهیزگاران است. (آیه ۸۳ قصص.)
💠 “بلى! والله لقد سمعوها و وعوها.” آری به خدا سوگند، آن را شنیده بودند و خوب آن را حفظ داشتند. وعوها یعنی ضمیمه کردن و کنایه از باور داشتن و زندگی کردن با آن تفکر است.
💠 “و لکنّهم حليت الدنيا في أعينهم و راقهم زبرجها”. ولی زرق و برق دنیا چشمشان را خیره کرده و زینتش آنها را فریفته بود. راق به معنی حسن و جمال و همینطور طلا و نقره آمده. رواق نیز از همین ماده و به معنی قسمت جلوی عمارت که به آن زیبایی و جلوه خاص می دهد.
🔻نکته آخر اینکه حضرت، علت عهدشکنی و گردنکشی افراد در مقابل حق را دو عامل مهم می داند:
🔻✒️🔻 اول دنیاطلبی و دوم هواپرستی.
📸📚📸📚📸📚📸📚📸📚📸📚📸📚📸📚📸
📸
📸
📸
📸
📸